In de ochtend scan ik het Portugese nieuws en de Nederlandse nieuwsgaring. Sinds twee dagen is de eerste gedachte die bij me opkomt: Zou Wilders nog leven? Tot nu toe kan ik opgelucht ademhalen. Want dat zou toch wat zijn nietwaar? Dat de best beveiligde man van de Nederlandse politiek alsnog het leven laat door een aanslag of zo. Niets verbaast me meer. De tolerantie in Nederland is ver te zoeken. Het lijkt wel of links van het midden iedereen als de dood is voor de toekomst. Ze gaan zelfs de straat op om te protesteren tegen een democratische verkiezingsuitslag. En het lijkt wel of al die mensen de afgelopen tien jaar onder een steen hebben gezeten. Misschien zou je zelfs de allegorie van de grot van Plato erop los kunnen laten. Ik hoop dan maar dat de grotbewoners over hun schaduw heen stappen en tot zich door laten dringen dat een democratische verkiezingsuitslag is wat het is. Om mee te beginnen.
Ik heb dit jaar trouwens voor het eerst niet gestemd voor de Nederlandse kamerverkiezingen. Mijn recht om vanuit het buitenland te stemmen heb ik niet gebruikt. Daar heb ik lang over nagedacht en de conclusie getrokken dat het niets uitmaakt hoe er gestemd wordt. Linksom of rechtsom zullen die lieden op het pluche komen te zitten, die goedgekeurd zijn door Europa en/of het bedrijfsleven. Zo was het tot nu toe tenminste en ik vermoed dat er met het formeren heel wat gedraaid en gekonkeld gaat worden om de winnaar weg te zetten.
Ik stem hier in mijn eigen gemeente van drieduizend inwoners waar iedereen nog denkt dat het rechtstreeks invloed heeft op hoe het belastinggeld wordt besteed. Dat is namelijk meteen zichtbaar. Of er verschijnt ineens een gloednieuw elektrisch wagenpark voor de pluche zitters of de wegen worden geasfalteerd, de bermen schoongemaakt, de borden opgepoetst. Ja na de vorige verkiezingen werden zelfs de waterplaatsen - de natuurlijke waterbronnen - in ere hersteld, schoongemaakt en geschilderd. Iedereen blij. Aan dat laatste hebben de bewoners wat. Die partij kan over vier jaar weer rekenen op de meeste stemmen. Kijk dat er dan nog gevallen zijn van corruptie, dat wordt dan voor lief genomen. En werkelijk geen enkele Portugees verbaasd zich daarover.Â
Trouwens in Portugal is de regering ook gevallen, ja, ja, over een heel grote corruptiezaak. Was dat trouwens ergens in de Nederlandse media? Nieuwe verkiezingen zijn in aantocht en nu hoopt de oppositie natuurlijk dat ook Portugal een draai naar rechts gaat maken. Zelfde verhaal, andere spelers. Immigratie is trouwens geen groot issue omdat de zogenaamde arbeidsmigranten die zich in Nederland aanmelden hier absoluut niet willen zijn. Waarom? Niets is hier gratis en er is geen werk voor het geval ze zouden willen werken. Natuurlijk heeft Portugal ook zijn problemen met migranten uit voornamelijk de ex-kolonies. Die weigeren ze de toegang niet. Op de vraag aan de Braziliaanse overheid of ze niet wat mensen terug willen nemen vanwege alle criminele overlast in Porto en Lissabon, was het antwoord: dat willen we wel als jullie ook ons goud teruggeven.Â
Wat ook goud waard is, is de lokale ommekeer - die in alle rust en stilte gaande is bij de mensen die een vredige samenleving wensen waarin de menselijke maat de boventoon voert. Leidraad? De gulden regel die dagelijks een baken zou moeten zijn voor iedereen en zeker in tijden van verdwazing.
Wat jij niet wilt dat er met jou gebeurt of een ander met je doet, doe dat ook niet bij een ander.Â
Wens een ander niets toe wat je jezelf ook niet zou toewensen.